English     فارسی
طراحي نرم‌افزار کشف سرقت علمي در کشور

رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات از بررسي طرحي براي ايجاد يک پرتال واحد به منظور دسترسي تمامي منابع علمي کشور در کميسيون نظام اطلاع رساني علم و فناوري شورايعالي عتف خبر داد و گفت: در اين صورت منابع از يک ديتابيس واحد در اختيار مخاطبان قرار مي گيرد.
به گزارش خبرنگار مهر، سيروس عليدوستي امروز چهارشنبه در حاشيه همايش ملي کتابخانه ديجيتالي با اشاره به برنامه هاي مدنظر براي اشتراک گذاري اطلاعات علمي توليد شده در کشور اظهار داشت: راه حل هاي مختلف براي دسترسي به منابع علمي توليد شده در کشور در حال بررسي است و هم اکنون طرحي در کميسيون نظام اطلاع رساني علم و فناوري شورايعالي عتف در دست انجام است تا به يک پرتال واحد از آرشيوهاي گوناگون ملي منابع علمي، پايان نامه و مجلات دسترسي داشته باشيم و تمامي اين منابع با يک پروتکل واحد با يکديگر در ارتباط باشند.

سازماندهي جامع منابع علمي کشور
وي با بيان اينکه هم اکنون دانشگاهها و مراکز علمي کشور نرم افزارهاي گوناگوني براي در اختيار گذاشتن منابع علمي دارند، افزود: در گام نخست پيوند اين منابع بايد در دستور کار قرار گيرد و در گام هاي بعدي مي توان به سمت نرم افزارهاي واحد رفت تا سازماندهي جامع صورت گيرد.
رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران با اشاره به اقداماتي که از سوي مراکز علمي دانشگاهي کشور براي سازماندهي منابع علمي صورت مي گيرد ادامه داد: در نهايت متاديتاي اين منابع بر روي اين ديتابيس يکپارچه قرار مي گيرد.
عليدوستي با تاکيد بر لزوم تقسيم کار ملي در اين بخش خاطرنشان کرد: ديجيتال شدن منابع به ما کمک کرده تا پروتکل هايي براي ارتباط در اختيار داشته باشيم و پس از اين مرحله مي توان يک درگاه واحد داشت تا کاربر در يک پرتال واحد به منابع دسترسي داشته باشد.
وي تشخيص سازمانهايي که قابليت ارائه منابع علمي و پيشينه سازماندهي گوناگون اطلاعات و آرشيو ملي را دارند و نيز ايجاد درگاه واحد براي ارتباط مناسب اين منابع با يکديگر از جهت فني و فرهنگي را از ديگر گام هاي اجراي اين طرح برشمرد.

الزام براي ثبت منابع بر روي يک ديتا بيس واحد
رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات در پاسخ به مهر در خصوص الزام سازمانها براي ثبت منابع بر روي يک ديتابيس واحد، گفت: شورايعالي عتف کميسيون نظام اطلاع رساني علم و فناوري ثبت پايان نامه ها را الزامي کرده اما در اين عرضه هنوز ضمانت اجرايي لازم وجود ندارد.
وي با بيان اينکه براي ثبت منابع بر روي يک ديتا بيس واحد قانون به تنهايي کافي نيست ادامه داد: ترکيبي از همه اينها نياز است؛ علاوه بر اجراي قانون مالکيت پديدآورنده منابع و نظارت آن نياز به فرهنگسازي در اين زمينه احساس مي شود.

استفاده از نرم افزارهاي تشابه ياب براي پيگيري سرقتهاي علمي
عليدوستي در مورد آمارهاي موجود در زمينه سرقتهاي علمي نيز به مهر گفت: اينکه چه تعداد از منابع کپي و سرقت مي شود قابل دستيابي نيست و به دليل حجم بالاي اطلاعات امکان دستي پي بردن به اين آمار وجود ندارد اما در حال حاضر پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات در حال طراحي نرم افزار تشابه ياب براي پيگيري سرقتهاي علمي است که مي تواند در اين زمينه به ما کمک کند.
وي با بيان اينکه البته استفاده از نرم افزارهاي تشابه ياب مشکلات خاص خود را دارد گفت: براي مثال بخشي از مسائل مربوط به مشکلات بين زباني است به اين معني که برخي منبع خارجي را کپي مي کنند و اين نرم افزار بايد بتواند در منابع خارجي هم جستجو کند که هم اکنون کارهايي در کشور براي طراحياين نرم افزار در حال انجام است.

متاديتاي کتابخانه ديجيتال ايران داک در اختيار همه است
رئيس پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات در مورد استفاده از منابع کتابخانه ديجيتالي ايران داک نيز گفت: عمده منابع کتابخانه ديجيتالي ايران داک بخش پايان نامه است که بر پايه تصميم کميسيون نظام اطلاع رساني علم و فناوري همه مي توانند از آن استفاده کنند و متاديتاي همه رساله ها و پايان نامه ها در اختيار همه است.
وي خاطرنشان کرد: در اختيار قرار گرفتن متن کامل رساله هاي علمي تابع مقرراتي است که برپايه قرارداد و تفاهمنامه ميان پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات و دانشگاهها انجام مي شود. در اين زمينه علاوه بر دانشگاههاي دولتي، منابع علمي دانشگاه آزاد نيز در حال پيوستن به اين سامانه قرار دارد و هم اکنون تفاهمنامه هايي با واحدهاي مختلف دانشگاه آزاد در حال انعقاد است.
عليدوستي تقويت وضعيت پايان نامه ها و گسترش پوشش آنها، ارتقاي مديريت اطلاعات به توليد اطلاعات استراتژيک و نيز توسعه آموزشهاي تحصيلات تکميلي و دکتري را از جمله برنامه هاي پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات ايران براي سال 93 عنوان کرد.

منبع:آي تي آنالايزر


1392/11/9

شنبه 01 ارديبهشت 1403